Una dintre cele mai frecvente preocupări atunci când se înființează o locație care vinde suc stors la rece este noul trend bio. Unele dintre cele mai frecvente întrebări: “are sens ca afacerea mea să ofere sucuri organice și produse ecologice?” Cum obțin o etichetă organică? Cât efort suplimentar implică acest lucru?
În acest articol, vă vom oferi câteva îndrumări de bază și sfaturi despre includerea sucurilor organice în afacerea dvs.
Originea materiei prime
În primul rând, trebuie să explicăm ce înseamnă producerea de suc și alimente organice. Agricultura convențională folosește pesticide și insecticide pentru a produce fructe, legume și cereale; precum și apa de irigații, care este bună pentru prevenirea dăunătorilor sau combaterea lor atunci când apar. În plus, terenul agricol este folosit în mod intensiv, fără timpul necesar de recuperare, ceea ce duce de obicei la potențiale probleme pentru culturile în sine.
Agricultura ecologică apără culturile în creștere fără utilizarea pesticidelor și insecticidelor, sau cu o utilizare foarte limitată a unor produse care au fost anterior aprobate de entitățile însărcinate cu acordarea certificărilor. Dar, cum este posibil să cultivați fără a utiliza pesticide sau insecticide și să vă asigurați că culturile nu devin hrană pentru insecte?
În agricultura ecologică este o practică comună crearea de ecosisteme pentru fiecare cultură, care acționează ca un scut protector. De exemplu, a avea o livadă cu o populație mare de buburuze garantează că va fi liberă de majoritatea dăunătorilor. Buburuzele sunt prădătorul cheie al afidelor, acarienilor, păduchilor etc. Prin crearea unui ecosistem echilibrat, este posibil să se cultive fără a fi nevoie să fumigăm în mod constant.
Caracteristicile ofertării de alimente organice și sucuri bio
• Produse mai sănătoase, datorita absentei pesticidelor si insecticidelor din materia prima.
• Conservarea tuturor nutrienților și beneficiilor materiei prime.
• Respect mai mare pentru mediu, care poate deveni o trăsătură distinctivă a afacerii dumneavoastră.
• Costuri de producție mai mari. Trebuie să țineți cont de faptul că, în prezent, costurile materiilor prime ecologice sunt mai mari, în consecință și prețurile produsului dvs. final vor fi și ele. Dacă înclinați către această opțiune pentru sortimentul de sucuri, trebuie să știți că îi oferi o poziționare Premium și să analizați dacă, în zona, există clienți dispuși să plătească un preț mai mare pentru un produs de calitate superioară.
În plus, este important de subliniat faptul că vânzările de alimente organice cresc într-un ritm mai rapid decât vânzările de alimente tradiționale, atât în Statele Unite, cât și în Regatul Unit și Europa.
Ce inseamna Bio, eco, organic?
In Comunitatea Europeana, de la ferma la consumator, de la semințe la alimentele prelucrate finale, legislația europeana* garantează ca alimentele etichetate bio, eco sau organic au fost produse, prelucrate, stocate, transportate, manipulate si distribuite in conformitate cu standarde specifice. Scopul agriculturii ecologice este producerea de alimente in cel mai natural mod cu putința, cu reducerea la minimum a impactului asupra mediului.
Agricultura organica respinge folosirea hormonilor de creștere, a ingineriei genetice sau a iradierii in vederea conservării alimentelor. Produsele agricole sunt cultivate limitând utilizarea de fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanțe chimice, pe sol netratat cu substanțe sau îngrășământ chimic de cel puțin 2 ani. De asemenea, agricultura ecologica garantează un standard ridicat de bunăstare a animalelor, iar alimentul etichetat organic trebuie sa aibă un conținut ecologic de minim 95%.
In perioada de producție la ferma, pentru ca un produs agricol sa poată fi considerat bio, eco sau organic trebuie sa respecte o serie de principii esențiale, printre care:
- Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic (OMG).
- Este interzisa utilizarea radiațiilor ionizante.
- Este limitata utilizarea îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor si a pesticidelor.
Cum se obține certificarea ecologică
Dacă ideea de a crea un sortiment de sucuri organice este ceva care va atrage, acesta este procesul de certificare organică pe care trebuie să-l urmati:
1. Aflați ce autoritate este responsabilă cu certificarea că afacerea dvs. îndeplinește cerințele pentru a deveni operator certificat. De exemplu, în Romania, autoritatea este MSDA, conform art. 27 al Regulamentului (CE) nr. 834/2007 și prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 895/2016
2. In Europa, solicitările se fac în general direct către comitetul de reglementare.
3. Trebuie să garantezi că toți furnizorii tăi de fructe și legume au fiecare sigiliu de garanție ecologic, pe care îl poți verifica solicitând documentele oficiale de acreditare.
4. Mai mult, va trebui să vă asigurați că restul practicilor dvs. de afaceri îndeplinesc standardele sau cerințele normei. De obicei, dacă respectați legislația sanitară, respectați și standardul de calitate a alimentelor pentru certificarea ecologică.
Ați putea fi, de asemenea, interesat de: Ce este certificarea NSF și de ce este importantă pentru echipamentul meu de suc?
5. Odată ce solicitarea dumneavoastră a fost făcută, un inspector vă va vizita sediul și va verifica dacă tot ce ați menționat în cererea dumneavoastră este adevărat.
6. În Europa, singurul inspectorul oficial este responsabil să verifice dacă totul este corect.
7. Certificatul organic corespunzător va fi eliberat dacă toate cerințele sunt îndeplinite.
Din acest moment, veți putea eticheta toate produsele pe care le produceți cu eticheta organică corespunzătoare, garantând calitatea acestora. În plus, vă recomand să utilizați acest activ ca material de marketing, evidențiind beneficiile agriculturii ecologice pentru sănătate și mediu.
Link-uri utile:
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro
http://www.ifoam.org/whoisifoam/index.html